pondělí 22. srpna 2011

Dvacet let poté....( 22. 8. 2011, Josef ŠULC)


Dvacet let poté…

Když padla Berlínská zeď, mnozí to považovali za vítězství liberálního kapitalismu nad socialismem. Avšak vítězství v jedné bitvě ještě nemusí znamenat vítězství ve válce. Král Pyrhos sice porazil v bitvě u Ansuela v roce 279 př. n. l. Římany, ale kolonizaci Řecka neodvrátil. Michal Gorbačov nabídl americkému prezidentovi Roanaldu Reaganovi v roce 1985 při jednání o strategických zbraních v Reykjaviku smír a vyhlásil v SSSR glasnost, avšak Američané pokračovali ve zbrojení na dluh až do roku 2007, kdy v USA vypukla největší krize v historii kapitalismu. Probíhaly prezidentské volby a hlasy ulice vynesly Bracka Obamu do funkce prezidenta Spojených států neobvyklou většinou hlasů. Přispěla k tomu skutečnost, že už více než 30 let životní úroveň převážné většiny Američanů stagnovala. Průběh a zejména výsledky těchto voleb naznačují, že 60 let systematického deformování modelu zastupitelské demokracie v USA ho sice oslabilo, nicméně nezahubilo ho úplně.

Komplexní krize kapitalistického systému v USA byla otřesem, jenž zvedl vlnu, podobnou tsunami, která zaplavila celý prostor amerického impéria včetně Evropy. Odrazila se od hranic Číny a dalších zemí v Asii a nyní se vrací zpět. Tento zpětný pohyb se projevuje pokusy o reformy (= devastaci) sociálních systémů v Evropě, nepokoji v muslimských zemích a ústupem z Iráku, Afganistanu a dalších zemí bohatých na suroviny, které Američané s pomocí NATO okupovali pod záminkou šíření hodnot západní civilizace.

Stále menší počet extrémně bohatých lidí rozhoduje o všech lidech a přírodě na planetě Zemi, kde život tvoří jen tenkou vrstvičku. Co může být soukromého v takovém poměrně křehkém prostředí? Údajně je to majetek. Avšak Bill Gates, zakladatel nadnárodní firmy Microsoft nebo George Sörös, jeden z nejbohatších lidí na světě, a někteří další, již začali provádět se svým majetkem takové operace, aby sloužil více lidem. To je důležitý signál v situaci, kdy se začíná rýsovat rámec nového společenského paradigma pro 21. století, které by nemělo být stoletím válek, jako bylo 20. století, ale stoletím praktického využívání poznatků v nanotechnologiích, biotechnologiích, informační a telekomunikační technice, nauce o poznávání a ekologii. K tomu bude nutno principiálně změnit přípravu vědeckého a technického dorostu na všech stupních vzdělání. Akademici v oborech společenských věd by měli opustit tradici psaní nesrozumitelných traktátů, které nikdo nečte, protože není proč, a přispět efektivněji k formování nového společenského řádu.

Na tomto globálním pozadí vyniká bída naší současné politické věrchušky. Také u nás se 20 let transformuje ekonomika a společnost podle zadání anonymních globálních finančních elit. V současnosti již sklízíme produkty tohoto procesu. Politika se stala výnosným byznysem, nikoli službou veřejnosti. Loni po červnových volbách přibraly gangsterské klany ODS a spolek zkrachovaných politiků TOP 09 (s podporou starostů) do vládní koalice dámský klub s oficiálním názvem Věci veřejné, jinak také veverky.

Zkušený manipulátor M. Kalousek správně odhadl, že přidělením vládních koryt se nechají veverky zkorumpovat a vykašlou se na nějaký volební manifest nebo očekávání voličů. Vznikla vláda »rozpočtové odpovědnosti«, která je všeobecně považována za nejhorší v novodobé historii republiky. Jiří Pehe a další politologové se marně pokoušejí na politické osnově tradiční zastupitelské demokracie najít škatulku pro podnikatelský subjekt, jakým je politická strana Věci veřejné. Budou to mít těžké, protože Radek John, titulární předseda strany, v Právu 20. 7. zdůrazňuje, že nepotřebují žádný prázdný ismus za názvem strany. Avšak pro likvidační asociální reformy hlasuje v hlubokém lokajském předklonu stejně ukázněně jako politici, vyznávající pravicové ismy.

Pokrytectví VV názorně ilustruje skutečnost, že jejich hlavní bod volebního programu je boj s korupcí, ale sami si vytrucovali »výživné« vládní posty. Podnikatel Kamil Jankovský vyfasoval místní rozvoj, který hospodaří s podstatnou částí fondů Evropské unie. Páni domácí také jistě ocení, že důsledně zajišťuje maximalizaci nájemného z bytů. Se spoustou peněz hospodaří rovněž resort školství, kam dosadily VV Josefa Dobeše. Šéfové strany Radek John a Vít Bárta u ministerských koryt mlaskali příliš hlasitě. To rušilo okolí, a tak byli přechodně odstaveni do méně výživných trafik.

Strana Věci veřejné je typický produkt rozkladu morálky po převratu v roce 1990. Tuto stranu volili převážně mladí vysokoškoláci a lidé zklamaní poltickým vývojem. Uvěřili, že veverkám jde o změnu politiky. Už se snad přesvědčili, že se mýlili. Mohla by tomu nasvědčovat skutečnost, že volební preference VV klesly hluboko pod pět procent.

Negativní vývoj postihl také volební mechanismus až do úrovně obcí. Volební komise běžně řeší stížnosti na kupování hlasů nebo přihlášení významného počtu příznivců určitého kandidáta do jeho volebního obvodu těsně před volbami. Podobným manévrem ve velkém bylo účelové rozdělení volebních obvodů v Praze. Ale žádný strom do nebe neroste. Ani nečas netrvá věčně.

22. 8. 2011Josef ŠULC

Štítky:

Komentáře: 0:

Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka