úterý 20. července 2010

Chobotnice jménem Věci veřejné? Zdroj: Internet

Chobotnice jménem Věci veřejné?

PRAHA – Šéf Věcí veřejných Radek John podepsal smlouvu, která byla předražena o desítky milionů korun.
Tvrdí to server Aktuálně.cz. Ten rovněž uvedl, že Johnem zastoupená firma získala za pochybných okolností i další zakázku.
Věci veřejné založily svůj vzestup na řečech o boji s korupcí, přitom jsou zjevně nejprohnilejším jablkem současné vládní koalice. Kolem podivné partaje-firmy a zvláště působení jejího šéfa Radka Johna ve společnosti Ora Print se objevily varující údaje již před volbami a nyní otazníky dostávají ještě konkrétnější tvář. Dvě podivné zakázky se podle Aktuálně.cz vztahují k Johnovu působení ve firmě Ora Print, jejíž majitel se skrývá za anonymní akcie - tedy za formu vlastnictví, proti které Věci veřejné tak halasně bojují.
Za firmou prý stojí záhadný podnikatel Roman Janoušek, lobbista napojený na ODS. V den Johnova nástupu odešel Roman Janoušek z představenstva. Měsíc na to došlo ke změně vlastnické struktury, vlastníci firmy se schovali za anonymní akcie na majitele v listinné podobě.
»V roce 2002 uzavírá John za Ora Print smlouvu se Všeobecnou zdravotní pojišťovnou (VZP) na vydávání časopisu pro pojištěnce. Díky této zakázce firma ročně inkasovala za tři vydání časopisu 111 milionů korun. Audit, který si pojišťovna nechala po třech letech udělat, však ukázal, že zakázka byla předražená. VZP proto snížila vyplácenou částku na 87 milionů. Firma Ora Print celkem v letech 2002-2010 inkasovala od VZP 700 milionů korun,« uvádí server.
Z přílohy ke smlouvě také vyplývá, že se John za Ora Print zavázal zajistit také mediální kampaň, ve které měla být využita i TV Nova, pro niž tehdy pracoval. Ukazuje se tak, že muž s pověstí »nebojácného investigativního novináře« ve skutečnosti porušoval novinářskou i firemní etiku a bezostyšně zneužíval svého zaměstnavatele.
John figuruje i v další podivné hře: V roce 2008 získala firma zastoupená Johnem další zakázku. V době, kdy ministerstvo dopravy vedl Aleš Řebíček (ODS), John společně s Janouškovým přítelem, podnikatelem Zoranem Kazimirovičem, podepsal smlouvu s resortem na vypracování bezpečnostní kampaně. Zarážející na zakázce pro resort dopravy je také skutečnost, že ministerstvo nevypsalo otevřenou soutěž, ale oslovilo pět firem, tři nabídku přijaly. Dvě z těchto firem jsou přitom spojovány s podnikatelem Janouškem - Ora Print a Chrisi Praga…
Na celé věci je zarážející nejen nehoráznost, s jakou »špinavé ruce« před volbami halasily o boji s korupcí a lumpárnami, ale ukazují i zjevnou ekonomickou provázanost špiček Věcí veřejných s politiky ODS. Jde jen o další důkaz, že koalice těchto dvou stran byla upečena mnohem dříve než na povolebních jednáních, a že celý projekt »Věci veřejné« byl jen marketingovým trikem pravice s cílem narychlo vyrobit zdiskreditované ODS poslušného panáčka v hezkém obalu, co zaujme málo informovaného voliče…

Štítky:

Komentáře: 0:

Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka